7+1 ok, amiért idén neked is ott a helyed a Carnaval Chicharreron, azaz a KARNEVÁLOK KARNEVÁLJÁN

 

Valljuk be, mindenkinek ott van a bakancslistáján a riói karnevál. De nem kell elutaznod olyan messzire, hogy átéld ezt a magával ragadó, vérpezsdítő, libabőrt és hihetetlen eufóriát okozó érzést, elég egy repjegyet venned Tenerifére februárban, és máris ott lehetsz!

De ha még hezitálnál, íme 7+1 ok, amivel biztosan meggyőzünk!

 

1. Közelebb van, mint gondolnád!

Nem kell Ríó de Janeiróba utaznod, hogy a saját bőrödön érezd az igazi karibi karneválok hangulatát, hiszen közelebb is átélheted azt. Santa Cruz de Tenerifén – ami egyébként nem hiába lett Rio de Janeiro testvérvárosa – minden évben február-március tájékán rendezik meg a világ második legnagyobb karneválját. De nem csak átélheted, hanem meg is élheted, hiszen Te is szereplője, résztvevője lehetsz ennek a hihetetlen eseménynek, mely az egész Kanári-szigetvilágot megmozgatja.

2. A világ második legnagyobb karneválja

Ez a karnevál nem egy hétig, hanem egy hónapig tart, és általában februárban rendezik meg Tenerifén, de úgy mint a Húsvét, ez is egy változó ünnep. Egy biztos, hogy idén 2020. február 19-től március 1-ig szinte minden nap élvezhetjük a karneváli hangulatot a Kanári-szigetek minden kis szegletében.

 A leghangulatosabb eseménye a hetekig tartó mulatozásnak a péntek esti, órákig tartó nagy bemutatkozó felvonulás Tenerifén, ahol mindenki ott hömpölyög a tömeggel. A tömeget üdvözlő, nyertes karneválkirálynők kocsijai között haladnak a bohócjelmezbe öltözött, ún. murga-csoportok (a murga valójában egy Dél-Amerikában is honos, zenés-prózai, szatirikus színpadi műfaj), a comparsa-tánccsoportok pedig jellegzetes pergő dobritmusokra (batucada), csillogó flitterekkel és színes tollas jelmezekben szambázva járják körbe a belvárost.

 

3. Mert nincs még olyan karnevál a Földön, ahol egy egész szigetcsoport ünnepel éjjel és nappal

A Santa Cruzban rendezett karnevál tulajdonképpen a sziget karneválja, hiszen ide a sziget szinte minden lakója, s persze a szigeten nyaraló turisták számottevő része is ellátogat. Nagyon aprólékosan megtervezett rendezvénysorozatok, különleges műsorok, fieszták kerülnek megrendezésre minden közigazgatási régió által.

A Karnevált az utcán ünneplik. A Plaza de España-t, Santa Cruz főterét gyönyörűen feldíszítik, és különböző nagyrészt vásári portékákat árusító pavilonokat állítanak fel ideiglenesen a főtéren, melyek mindegyikéből a pergő ritmusú latin zene szól, ezzel is biztosítva a fantasztikus karneváli hangulatot. Az esemény fő attrakciója a Karnevál királynőjének megválasztása. Ekkor nem csak a királynőre kerül a korona, de udvarhölgyet és junior királynőt is választanak, melyet egy hatalmas parádéval ünnepelnek meg, és ekkor veszi kezdetét hivatalosan is a Karnevál.

4. Bárhol táncra perdülhetsz, és Téged is bárhol megtáncoltathatnak

Az utcák csurig telnek a fiesta örömével. A levegő jó hangulattól izzik, és a sziget minden pontján zenészek, táncosok és előadók elevenítik meg színes és feltűnő stílusban az egyik legrégebbi fesztivál hagyományt.

Minden nap, éjjel és nappal mindenhol zene szól, mindenki örül, ujjong, táncol, bulizik… maximálisan feltöltődnek az emberek egy egész évre nem csak napfényből, de örömből és jókedvből. Ezért már megéri 🙂

5. Minden stílus egy helyen

Ahogy maguk a Kanári-szigetek is, a helyi karneválok is tele vannak ellentétekkel. Minden sarkon más stílusú zenére: salsára, merenguére vagy bachatára táncolhatsz, és ilyenkor tényleg bármit megtehetsz, senki nem néz majd rád furcsán. 

6. Ez az egyetlen hely, ahol egy szardíniát temetnek el!

A karnevál egyik legérdekesebb, és talán legszomorúbb pillanata: a vége. Hamvazószerda estéjén tartják meg az egyik legjellegzetesebb és legsajátságosabb szertartást, mely során egy gyászmenetet parodizálva elhamvasztanak egy szardíniát, és egy tűzijátékkal zárják az eseményt. Az áldozati szardíniát rongyokból és ruhákból készítik minél nagyobbra, és ezt cipelik végig az utcákon, gyászoló tömeg és könnyárban úszó, sápítozó terhes férfiak és özvegyek kíséretében. Az ünnepség a “Piñata Chica”-val, műsorokkal, utcabállal, felvonulással és rendezvényekkel ér véget, a karneváli kedd utáni szombaton és vasárnap.

7. Mert jó idő van

Szerintünk nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretne nyáron szabad ég alatt bulizni. Nos, itt meg lehet tenni akár hajnalban nem tudnánk aludni, akár éjszaka, akármerre indulunk Tenerifén mindenhol zene szól, és jó idő van. Nem kell aggódni a téli kabát és sapka miatt, itt maradhat az egész Karnevál ideje alatt a bőröndben várva a hazautat.

+1 

Mert egyszer KÖTELEZŐ átélni!

Bár a TV is közvetíti, és ha szerencsés vagy, és be tudsz fogni egy spanyol csatornát, akkor talán átéled, milyen hangulatot tudnak a tenerifeiek varázsolni a karnevál során. De ezt szorozd meg még 100-zal, mert a valóságban, élőben oltári, fenomenális, eszméletlen élményben lesz részed! És bármit megtehetsz, mert itt biztos nem néznek rád furcsán!