Tenerife időjárás

Tenerife időjárás-7 tény amit fontos tudnod mielőtt ide érkezel.

Tenerife időjárás titkai

 

 

Tenerife időjárás szempontjából az egyik legrejtélyesebb sziget. Annyi időjárással kapcsolatos ellentétet még nem hallottunk máshol, mint itt van.
S hogy mire gondolunk ez alatt? Mi az a 7 tény?

 

 

Tenerife déli városai az európai unió egyik legkellemesebb évi átlag hőmérsékletét produkálja:

A tél még kellemesen meleg, viszont a nyár nem forró. Ez egy olyan csodás rész, ahol egész évben rövidnadrágot viselhetsz.
Ki ne álmodozna arról, hogy olyan helyen nyaraljon, ahol, ha akar mindennap rövidben járkálhat.
Az első ellentét: hogy mi ajánljuk még is hogy ne csak rövidet hozzatok magatokkal.
Hideg ruházattal is kell készülni?  Igen, a következő pont ad rá magyarázatot.


A Tenerife szigetén található 21 mikroklíma miatt:

Az állítás igaz, mert a szigeten egyszere több mikroklíma is lehet.

Olyan csoda is megtörtént már velünk februárban, hogy míg Tenerife déli részén fürödtünk a 28 fokban, a Teide csúcsát hó takarta is épp mínusz 11 fokot mutatott fentre a hőmérő. (Ez a két pont egymástól légvonalban alig 20 km távolságra helyezkedik el.)
De nem egyszer megtörténhet, hogy épp beborul felettünk az ég, bepattanunk az autóba és arrébb megyünk egy-két várossal és már újra strand idő van.

Többek között ezért érdemes Tenerife szigetén az autóbérlés.


Dél naposabb és észak sokkal zöldebb avagy Tenerife ellentétes időjárás hazája:

Miért is történik meg, ez a kissé ellentétes időjárási körülmény egy ilyen pici szigeten?
Egyszerű a válasz. Ezt a kis szigetet nyugattól keletig ketté vágja több hegység rendszer is, így az észak-keletről érkező passzát szelek által szállított felhők, ennek ütközve kénytelenek az északi oldalt súlyt veszíteni, ezért esik a sziget ezen a felén többször. Így az északi rész zöldebb, míg a sziget déli fele jóval kopárabb és naposabb.

 

 

Ne figyeld a hőmérsékletet:

Sokszor ismételjük ügyfeleinknek, hogy felesleges nézni az időjárás előrejelzést, főleg a celcius fokok tekintetében. Egyszerű az indok: míg a fokok a levegő hőmérsékletét mutatják, amit az óceán felől érkező szelek hűtenek, addig a hőérzet sokkal magasabb.

Elhelyezkedésileg közel vagyunk az egyenlítőhöz, így a nap ereje sokkal nagyobb, ezért a hőérzetünk sokkal melegebbnek érzékeli a hőmérsékletet. Ezért van az, hogy a szigeten egész évben könnyen megéghet a bőre az embernek, ha nem figyel.
Érdemes, ezért Tenerife időjárás tekintetében a további pontokat is figyelmesen átolvasni.

 

 

Tenerife víz hőmérséklete:

Az óceán hőmérséklete egész évben 20 és 25 celsius fok között ingázik. Így mind a 365 napon lehet benne fürdőzni. Még a téli hónapokban, is bár először hidegnek érzed, de pár perc után már nyugodtan úszkálhatsz benne.
Mi például minden évben karácsonykor és szilveszterkor is megmártózunk. Imádjuk, hogy egész évben alkalmas fürdésre és vízi sportokra is.

 

 

Calima avagy a forróságot hozó “homokvihar”:

Sokszor olvasni mindenhol a calima jelenségről a szigettel kapcsolatba, de mi is ez pontosan?
A calima nem homokvihar, hanem a Kanári-szigeteken így hívják a port szállító szelet. Ennek minden térségben, ahol ilyen jelenség található, saját neve van. Mivel Magyarországon ez ritka, ezért nekünk nincs is rá külön szavunk.

Na de mivel jár a Calima?

Általában a helyiek úgy mondják, hogy este érkezik meg erős szél kíséretében, és másnap már a levegőben található részecskék a napsütés hatására felizzanak és forrósítják fel a levegőt.
Érdemes figyelni ilyenkor a levegőben szálló por mennyiségét, mert már 50g/nm felett ajánlott zárt helyen maradni, vagy ha kint is vagyunk valamivel védeni magunkat.
Ekkor lecsökken a látótávolság is, attól függően mennyire poros a levegő.

 

A horizontális eső Tenerife időjárás érdekesége:

Ezt a jelenséget főleg az Anaga hegységrendszerbe figyelheted meg.
Mint említettük a passzát szelek pont ebből az irányból érik el a szigetet, és a felhők is itt találkoznak először a hegyekkel.
A hegyek csúcsai és a felhők közötti erősebb szél, az eső függőleges irányát változtatja át horizontálissá, innen a név.
Már többször is átéltük a fura jelenséget. Sőt volt már olyan is hogy Teresitason, Anaga lábánál található csodálatos parton fürödtünk napfényes időben, amikor elkezdett esni az eső, úgy, hogy felettünk tiszta volt az ég. Kicsivel arrébb, a hegyek csúcsától hozta oda az esőt a szél hozzánk.

Látjátok rengeteg hasznos dolgot lehet megtudni blogjainkból, ezért érdemes tanulmányozni őket és feliratkozni hírlevelünkre is az oldal alján.

 

Nézd meg videónk a szigetről.